restauracja w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, ale także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.

gdzie zjeść w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych produktów – podróżnicy zazwyczaj poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy poszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo poprawniej poznać Kraków oraz jego okolice.